Mijn kijk op...

Gastgerichtheid en gastbeleving

 

De termen gastgerichtheid en gastbeleving worden vaak naast elkaar en door elkaar gebruikt. Gastgerichtheid is volgens mij de mate waarin het belang van de gast meeweegt in alle beslissingen die dagelijks genomen worden binnen een organisatie. Weegt het belang van de gast in alle beslissingen zwaar mee? Dan is de organisatie gastgericht. Is het andersom, dan is de organisatie niet gastgericht.

 

Iedere dag worden er bij jou op de werkvloer waarschijnlijk tientallen beslissingen genomen die bij elkaar opgeteld een grote impact hebben op de gastbeleving. Sterker nog, de gastbeleving bij jullie wordt grotendeels beïnvloed door beslissingen die jij en je collega’s nemen. En dan gaat het over àlle medewerkers. Het maakt niet uit op welke afdeling je werkt of wat je rol is.

 

Het belang van de gast meewegen betekent niet dat het belang van de gast altijd het zwaarste weegt en de doorslag geeft. De balans tussen financiële gezondheid en meer dan tevreden gasten moet bewaakt worden door een management team of bestuur. De gast is namelijk ook gebaat bij de gezondheid van jouw organisatie en wil graag meewerken en/of betalen aan een geweldige beleving.

 

Mijn advies om de gastgerichtheid en gastbeleving te verbeteren:
Binnen beginnen is buiten winnen! Gastgerichtheid is namelijk intern en gastbeleving extern.

 

Maak het verschil, zet ‘de Kroon op je werk’!